foto© Marta Kossakowska
foto© Marta Kossakowska

Festival objatí

Bratislava tango festival

Barbara Brathová

Nezvyčajne krásna slnečná jeseň, ktorá sfarbila prírodu do zlatista, je bohatá na mnohé bratislavské kultúrne podujatia. Táto úvodná veta znie ako retro klišé ukradnuté zo socialistickej reklamy, ale občas aj patetické košatosti vedia byť pravdou. Jednou z takých akcií (ak chcete súčasne, tak „eventov“) priam „ponorenou do zlata“ bol Bratislavský tango festival prebiehajúci v dňoch 11. – 15. októbra 2018. Organizovali ho lektori školy argentínskeho tanga Tango Vida Lucia a Deniz Hazir v spolupráci s Tango Naturalzo srbského Belehradu, v ktorého zastúpení sú Sonja Zivanovič a Darko Dozič. Na realizácii sa však podieľali aj mnohí tanečníci Tango Vida v zmysle dobrovoľníckej činnosti.
 

foto© Marta Kossakowska

Druhý ročník tohto ojedinelého podujatia sa konal v Moyzesovej sieni, v Galérii Umelka, v škole Tango Vida a Café Scherz v Bratislave. Medzinárodný festival poskytoval možnosť zahraničným aj domácim účastníkom celý rad odborných workshopov pre všetky kategórie a úrovne tanečníkov, denné milongy, nočné after party a štyri večerné gran milongy trvajúce do ranných hodín. Okrem množstva zahraničných tangochtivých účastníkov z rôznych kútov sveta hostil festival štyri profesionálne páry z Buenos Aires, ktoré viedli hodiny tanca a zároveň sa prezentovali svojimi excelentnými vystúpeniami na gran milongách. A tak sa v plnom nasadení, elegantnej grácii, nabití temperamentom a argentínskou energickou krvou predviedli Jonathan a Clarisa, Facundo a Vanesa, Carlitos a Noelia a na záver Brenno a Eva.Každému páru patril jeden večer a na gran milonge plus na záverečnej sa prestriedali všetky naraz. Neodmysliteľnou súčasťou milong a after party bol tím dj-ov, ktorí sa starali o kreatívne vystavaný mix hudby (Konrad, Dark-Oh, Ramo a Gogo, Francesco, Asya, Djiki, Haris, Janka, Sersa). 

Facundo Piñero y Vanesa Villalba, foto© Marta Kossakowska
Jonathan Saavedra a Clarisa Aragón, foto© Marta Kossakowska
Noelia Carlitos, foto© Marta Kossakowska

Tanečníci tanga z celého sveta sú evidentne noční vtáci s extrémnou vytrvalosťou, a tak z workshopov, ktoré vskutku poskytli nové podnety a skúsenosti priamo zo zdroja pôvodu krajiny tohto tanca, sa presúvali účastníci festivalu na dennú milongu, ktorá prebiehala každý deň od 15. – 19.00 hodiny. Od 22.00 do ranných hodín sa konali gran milongy a kto nemal stále dosť, mohol ešte pokračovať na afterkách, ktoré sa začínali o štvrtej ráno a končili o siedmej. Stále dosť nemali zjavne takmer všetci a pred Galériou Umelka už pred štvrtou hodinou rannou stál rad nedočkavcov. Tangueri spia len pár hodín, ak vôbec, a festival využili dôsledne. Pre domácich tanečníkov bol BTF výnimočnou príležitosťou zažiť Argentínu doma bez potreby presúvania letmi a pobytov v hoteloch. 
V Bratislave sa na festivale ocitlo približne 400 účastníkov z viac ako 40 krajín z celého sveta vrátane Spojených štátov amerických, Kanady, Taiwanu a Južnej Afriky asi zo 120 miest. 
 

foto© Marta Kossakowska

Festival neprinášal však „iba“ profesionálne workshopy a spoločenské večery. Festival tanga, to sú aj kontakty, priateľstvá, kolektívna aj individuálna vášeň, ktorá spája ľudí bez ohľadu na národnosť v jednom pozitívnom a sympatickom nadšení pre argentínske tango. Festival je nositeľom mnohých pretancovaných hodín, vydratých topánok, prepotených outfitov, víriacich sa vejárov, boľavých nôh, únavy, smiechu, debát, konštruktívnych výmen informácií aj pocitov, hromady endorfínu a tisícok objatí. Festival tanga je o osudoch ľudí, ktoré sa premietajú do tanečného gesta i výrazu, ale na ktoré na chvíľu zabudnú v nekonečnej ronde s ostatnými fatálnymi zážitkami a životnými skúsenosťami. Festival tanga je radosť aj dráma, mapa duší, ktoré putujú z objatia do objatia od známych aj neznámych, od neosobných až po intímne. Je to veľký krok vystúpenia z komfortnej zóny do intimity tesného objatia a zavretých očí s niekým, koho máme v náručí iba na chvíľu. Festival, to sú aj odlišné štýly tancovania toho istého tanga, stieranie rozdielov generácií, postáv, pováh, vizáže aj vnútorných nastavení. Pokora a exhibícia zároveň. Plný kontrastov aj farebností – šiat i duší. Očný kontakt, vkus i podpätky, úsmev i oddych. BTF dokáže integrovať všetky odlišnosti do jednej krásne globálnej náruče. Na jednom tanečnom parkete sa spoja vo vášni kontrastné dvojice opreté o seba na dvanásť minút hruďou i srdcom v malej tango intimite – a tak tanečník z Indie tancuje s tanečnicou z Taiwanu, Talian s Ruskou, Rakúšanka so Srbom, Turek so Slovenkou, Afroameričanka so Švédom, Kanaďanka s tanečníkom z Južnej Afriky a všetci sa nádherne zhodnú v spleti krokov aj v pocite. Festival argentínskeho tanga je festivalom objatí.

foto© Marta Kossakowska

Štýlová sála Moyzesovej siene núkala skvostný, doslova zlatý zážitok (Golden experience), ako propagoval banner festivalu. Evokovala aj slávny film Ettore Scolu z roku 1983 Ballando ballando, ktorý bol nakrútený na motívy divadelného predstavenia divadla Théâtre du Campagnol Le Bal režiséra Jeana-Clauda Penchenata (1981). Náš divák pozná Tančiareň s rovnakou divadelnou inšpiráciou zo SND (2007) z pera Martina Hubu a Martina Porubjaka. Panoptikum tvárí a figúrok, od sebavedomých jedincov až po submisívne jedince cez škálu okázalosti aj nenápadného tancovania v odrazoch veľkých zrkadiel, akoby privanulo ducha filmového plátna alebo hravej divadelnosti.  

foto© Marta Kossakowska

Bratislavský tango festival priniesol do jesene nášho mesta srdečnú prirodzenosť, kypriaci argentínsky temperament, gráciu „starej školy“, ktorá aj z historického hľadiska do koloritu Bratislavy neodmysliteľne patrí. Nezanechá však za sebou iba spomienky, dojmy, spotené košele, zodraté topánky a pokrčené vstupenky zabudnuté vo vrecku. Duch horúceho tanga sa vráti začiatkom roka 2019 do priestorov Klubu Umelka v podobe výstavy fotografii dvornej fotografky tango festivalov rôznych krajín. Je ňou poľská umelkyňa Marta Kossakowska, absolventka Varšavskej akadémie výtvarných umení v odbore socha. Momentálne žije v Amsterdame a celou dušou (aj ako tanečnica tanga) sa venuje dokumentovaniu tohto umenia s koncentráciou na zachovanie komplexnosti chápania tanga – jeho extrovertných, ale predovšetkým zákulisných nuansí. Kolekciu fotografií bude orientovať na „temné“ stránky tanga, na to, čo na parkete nevidíme. 

Zahraniční hostia sa z Bratislavy vytratili, veríme, že s dobrým pocitom a rozhodne s utancovanými nohami. Domáci tangueri sa opäť prirodzene zaradili do svojich cyklicky sa opakujúcich kurzov, praktík a milong, dôsledne pracujú na dokonalosti svojho kroku a dráždivo elegantných figúr a v duchu si ticho a nádejne opakujú notoricky známu povzbudivú vetu: „No mistakes in tango, darling, not like life.“ 

foto© Marta Kossakowska
Jonathan Saavedra a Clarisa Aragón, foto© Marta Kossakowska
La Babra, foto© Marta Kossakowska