AKO PREDÁVAŤ TANEC

Tanzmesse Düsseldorf / Veľtrh tanca 2018

Eva Gajdošová

Tanečné umelecké diela sú  vo svete  vnímané aj ako predajný produkt a Nemecko investuje nemalé úsilie a finančné prostriedky do pravidelných tanečných veľtrhov tanca v Düsseldorfe – Tanzmesse, . ktoré sa organizujú každé dva roky. Do týchto aktivít okrem nemeckých inštitúcií a tvorcov začleňuje v bohatej miere medzinárodné tanečné zoskupenia a významné osobnosti z celého sveta. Robí tak v oblasti profesionálnych baletných telies, ako aj nezávislých tvorcov súčasného prúdu. A je obrovskou inšpiráciou pre slovenskú kultúrnu obec.

Tanzmesse Düsseldorf sa konal od 29. augusta do 1. septembra 2018. Dvanásty ročník Internationale Tanzmesse v Düsseldorfe pozdravila ministerka pre kultúru a média Monika Grutters so svojim prianím už v úvodnom bulletine. Opísala všetky zámery  a ciele pre   rok 2018. Už tradične Tanzmesse ako podujatie  na prezentáciu tanečného umenia premenilo  Porýnie-Vestfálsko a blízke okolie Düsseldorfu na tancujúce územie. Pre spomínaný región je to veľký sviatok. Tancom ožijú okolité mestá, pretože mnohé predstavenia sa konajú na mimodüsseldorfských divadelných scénach, ale zakaždým v profesionálnom divadelnom prostredí, veľkých divadelných domoch. Autobusová doprava medzi predstaveniami, miestami a divadlami je riešená dokonalo logisticky. Predstavenia začínajú už predpoludním a trvajú do neskorých nočných hodín.

Prezentovať tanečné predstavenia na Tanzmesse 2018 využilo celkovo 50 akreditovaných umeleckých súborov, z 30 krajín sveta. Konali sa na viacerých divadelných scénach v Düsseldorfe, Krefelde a Leverkusene zároveň a boli určené pre cca 2000 hostí, tak isto z celého sveta. Všetky predstavenia boli zodpovedne vyberané renomovanou porotou. Okrem predstavení z rôznych kútov sveta boli počas dní veľtrhu k dispozícii informačné prezentácie všetkých aktérov tanečnej tvorby. Na prezentáciách prostredníctvom umeleckých stánkov sa na tanečnom veľtrhu zúčastnilo celkom takmer 850 spoločností, inštitúcií, výkonných umelcov a skupín z celého sveta. Poskytovatelia tanečného umenia z vyše 56 krajín prezentovali svoju činnosť na viac ako 120 veľtržných stanovištiach, na výstavných plochách 1 000 metrov štvorcových na fóre NRW v Düsseldorfe. Udalosť spojila odborníkov z celého sveta a vytvorila jednu z najvýznamnejších medzinárodných sieti pre tanečné umenie, kde je možnosť nadviazať mimoriadne zaujímavé kontakty pre import aj export tanečného umenia. Každým rokom sa snažia, aby sa počet rozširoval nie len v číslach ale aj o nové a málo poznané krajiny z oblasti tanečného umenia.

Taneční odborníci zo Slovenska  už mnohé roky zvažujú, ako sa čo najviac začleniť do tohto prúdu. Preto v roku 2018 využilo príležitosť prezentovať súčasné slovenské tanečné umenie prostredníctvom Divadelného ústavu. V prezentovanom programe Tanzmesse 2018 v spolupráci s českým Divadelným ústavom si „zakúpili“ veľtržný priestor na hodinovú prezentáciu o slovenskom a českom súčasnom tanečnom umení, najvýznamnejších umelcoch, úspešných umeleckých tvorcoch a predstavili tanečné najvýraznejšie tanečné inscenácie. Prezentácia sa realizovala ako mozaikovito vyskladaný formát, aby bola príležitosť predstaviť čo najširšie spektrum slovenských umeleckých výstupov. Za slovenskú stranu prezentovala súčasný stav slovenskej tanečnej scény Miroslava Kovářová, ktorá stojí na čele  najväčšieho  medzinárodného festivalu Bratislava v pohybe, ďalej Monika Čertezni za Divadelný ústav a za umeleckú tvorbu sa v krátkej umeleckej tvorbe prezentoval významný slovenský choreograf a performer Jaroslav Viňarský. Záujem zo strany divákov na Tanzmesse 2018 bol nad očakávanie obrovský a zapojenie sa do panelovej diskusie ohľadom českej a slovenskej tanečnej scény poukázalo, že slovenská súčasná tanečná scéna, umelecké produkcie a najznámejšie osobnosti už majú značné povedomie nielen u nemeckých divákov ako aj na u európskych promotérov .

Vďaka podpore z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia sa mi podarilo zúčastniť sa na tejto významnej akcii ako zástupca Slovenského národného divadla, prezentujúc  tvorbu v kamenných divadlách.  Na podujatí sa predstavili aj Miroslava Kovářová, vedúca Katedry tanečnej tvorby HTF VŠMU a riaditeľka medzinárodného festivalu Bratislava v pohybe, ako aj štyria zástupcovia Divadelného ústavu na čele s jeho riaditeľkou Vladislavou Fekete. Pre všetkých nás bolo obrovskou príležitosťou spoznať promoterov z celého sveta, ale aj spoznať rôznorodosť panelových diskusií na najrozmanitejšie témy súvisiace so životom tanečníkov, choreografov a organizátorov, na ktoré sa veľmi často v jednotlivých krajinách zabúda. Pripravené reprezentačné tanečné predstavenia, pracovné stretnutia v užšom aj širšom rámci vytvárajú neopakovateľnú atmosféru a skladajú obraz tancujúcej komunity so všetkými dôležitými súvislosťami. 

Tanzmesse je predovšetkým platformou na stretnutia a rozhovory   s choreografmi, dramaturgmi, tanečníkmi, manažérmi, ale aj predajcami tanečnej podlahy, baletizolu, tanečnej obuvi, tréningového ošatenia atď. a všetkými, ktorí sú s tancom a tanečnou scénou prepojení.

Medzinárodná Tanzmesse  je projektom spoločnosti GZT NRW a netají sa vďakou všetkým reklamným partnerom, ako aj partnerom pre financovanie, ktorými sú z veľkého počtu napríklad: Ministerstvo pre rodiny, deti, mládež, kultúru a šport štátu Severné Porýnie-Vestfálsko Düsseldorf, Kunststiftung NRW Kunst- und Kulturstiftung der Stadtsparkasse v Düsseldorfe a obrovským množstvom ďalších podporovateľov.